Iubire fara a fi autentic nu se poate

Drumul catre o relatie de iubire adevarata trece, de fapt, printr-un loc mult mai profund, miezul nostru, sinele nostru autentic

Autentic si ne-autentic – doi termeni des intalniti in ultima vreme, mai mult in domeniul modern al dezvoltarii personale.

Dar de ce ar fi importanti si atunci cand vorbim despre relatiile de dragoste?

Cele mai popularizate strategii de seductie se bazeaza pe promovarea unor imagini si trasaturi ideale pe care ar trebui sa le atingem, pentru a fi dezirabili intr-o relatie de dragoste.

Ce auzim frecvent? „Slabeste”, „imbraca-te mai sexy”, „nu te arata asa disponibil”, „incearca sa pari mai sigur pe tine, mai puternic, mai in control”, „fii mai sociabil, iesi la cat mai multe intalniri”, „nu fi atat de sensibil, pastreaza distanta emotionala”, cu alte cuvinte, „transforma-te in altcineva daca vrei sa ai parte de iubire”.

Din pacate, in loc sa fim sustinuti in cum sa ne cunoastem si sa ne manifestam sinele adevarat, regulile societatii moderne ne invata cum sa ne cizelam ambalajul si sa ne evaluam constant dupa un sistem de referinta superficial, limitant, dar foarte valorizat cultural.

Nimeni nu ne spune ca drumul catre o relatie de iubire adevarata trece, de fapt, printr-un loc mult mai profund, miezul nostru, sinele nostru autentic, despre care nu prea stim nimic.

Ce este acest sine adevarat/autentic si ce se intampla cu el pe parcursul vietii?

Daca ar fi sa il reprezentam cumva, ar fi ca nucleul unei celule, care contine initial, in stadiu de germene, atat calitatile sufletesti comune tuturor oamenilor (empatia, sensibilitatea, generozitatea, curajul, spontaneitatea…), cat si pe cele particulare, specifice fiecaruia dintre noi (diferitele talente si resurse personale).

Atunci cand suntem mici functionam in mod natural din interiorul acestui spatiu, fiindca pur si simplu suntem.

Ne exprimam intr-un fel care curge spontan din nucleul fiintei noastre si incepem sa folosim treptat calitatile si particularitatile noastre. Suntem deschisi, cautam apropiere, conectare, acceptare, validare, avem nevoie sa exploram si sa experimentam cu naturalete capacitatile pe care le avem in bagaj.

Daca suntem vazuti cu adevarat si incurajati de adultii care ne ingrijesc, incepem sa le dezvoltam din ce in ce mai mult, iar astfel nucleul nostru, sinele nostru adevarat poate capata mai multa putere. Insa, de obicei nu se prea intampla asa, caci cei din mediul apropiat, parintii, bunicii, rudele, au deja niste scheme dupa care trebuie sa ne formeze, si devin total nereceptivi la nevoile noastre reale si la unicitatea noastra. Spontaneitatea e considerata periculoasa, iar noi trebuie sa ne supunem diferitelor tactici de educare (dresaj) pentru a ne conforma modelului dorit.

Mesajul pe care il primim de timpuriu este ca trebuie sa ne cenzuram felul de a fi, sa ne transformam in altcineva, daca vrem sa capatam un pic de atentie si apreciere.

Felul in care ne modelam ca sa corespundem asteptarilor parintilor duce la formarea unei personalitati ne-autentice, adica un sine fals. Pe masura ce ne intarim aceasta masca valorizata social, pierdem contactul cu cine suntem noi cu adevarat. Si ramanem, astfel, agatati intr-un efort permanent de a demonstra ca suntem demni de apreciere, conformandu-ne mereu asteptarilor numeroase ale celorlalti.

Fiind mai degraba preocupati sa iesim tot timpul in intampinarea asteptarilor sociale si sa le implinim cat mai bine, ajungem sa nu mai distingem intre ceea ce ne reprezinta cu adevarat si ceea ce ne-am fortat sa construim ca sa ne adaptam imprejurarilor.

De ce este important sa putem face distinctia asta?

Fiindca, a functiona folosindu-ne preponderent masca, sinele ne-autentic, determina un consum extrem de energie si altereaza in diverse moduri toate relatiile importante din viata noastra.

Traim intr-un fel paradoxal, fiindca, desi ne manifestam asa cum ne-am obisnuit, aparandu-ne nucleul fragil, incercand sa parem altfel decat simtim in interiorul nostru, ne dorim totusi ca cineva sa ne vada cu adevarat in profunzime. De nevoia asta de a fi vazuti cu adevarat si a ne conecta autentic nu scapam. Insa, cei care s-au invatat sa isi striveasca nevoile sufletesti nu si-o mai recunosc…

Ce inseamna sa fii autentic?

Pe scurt, sa fii autentic inseamna sa fii aliniat in actiune, gandire si simtire, sa iti exprimi adevarul personal prin ceea ce transmiti.

Ca sa descoperi cat de autentic esti, intreaba-te:

  • Cat de sincer sunt cu mine insumi si cu ceilalti? Care este distanta dintre ce simt, de fapt, si ce arat?
  • Ce imi doresc sa fac si ce ma straduiesc sa fac in schimb, pentru a nu pierde aprecierea celorlalti?
  • Ce compromisuri fac si pana unde?
  • Relatia sau situatia in care ma aflu este in acord cu ceea ce sunt si cu ceea ce vreau sa traiesc?
  • Ma simt vazut cu adevarat?

A fi autentici ne ajuta sa realizam acea conexiune satisfacatoare pe care o cautam, conexiunea de la suflet la suflet. Dar a fi autentici, mai ales dupa ce am trait o viata in spatele unor ziduri de protectie este si o provocare, provocarea de a ne expune, de a ne arata vulnerabili, cu riscul de a fi raniti, de a nu fi apreciati si recunoscuti.

De ce avem nevoie de autenticitate in iubire?

Totul porneste simplu, de cand ne nastem, de la nevoia primordiala de a ne conecta de la inima la inima cu un parinte care sa ne vada in mod real si sa ne protejeze, si sa ne permita astfel sa ne dezvoltam si mai mult nucleul, personalitatea autentica.

Cumva fiinta noastra stie ca pentru a-si dezvolta resursele, a evolua si a se manifesta liber are nevoie de siguranta unei conectari profunde cu o alta fiinta.

Si, indiferent daca in copilarie am reusit sau nu sa ne implinim aceasta nevoie, ea este la fel de prezenta si la maturitate, impingandu-ne sa cautam acest tip de conectare, pentru a inflori impreuna cu cineva.

Caci ce altceva este iubirea dupa care tanjim, daca nu acea stare de bucurie speciala, pe care o traim atunci cand ne conectam autentic si profund cu cineva, dincolo de masti si aparari, si pe care o resimtim ca un flux cald, ca un fluid invizibil ce curge linistit intre fiintele noastre?

Si cum altfel am putea sa stabilim aceasta conexiune sincera, recunoscand si apreciind autenticitatea celorlalti, fara sa ne cunoastem si sa ne onoram intai propriul sine adevarat?

foto: Shutterstock

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s