Cultul lui „merge si asa”

Putem sa ne multumim cu putin, chiar cu foarte putin, insa atmosfera ce rezulta de aici si pe care o perpetuam in relatii nu va fi despre iubire, despre acel tip de iubire care transforma, inalta si implineste, ci despre o obisnuinta puternica deghizata in „iubire”.

Cat de trist este ca am transferat aceasta limita a suficientei si asupra relatiilor de dragoste…

Ne-am obisnuit sa ne multumim cu putin, sa credem ca, de exemplu, daca partenerul este „un tata bun pentru copii, asta e tot ce conteaza, ce daca nu ne este bine ca si cuplu?” sau ca, daca partenera „este linistita si gospodina, e suficient, ce daca nu apucam sa schimbam zece cuvinte serioase pe zi?”. De unde si de cand am preluat ideea ca asta ar fi maximum la care putem spera intr-o relatie de cuplu? Un fel de calm aparent, dar cu multe framantari si frustrari adunate sub pres.

Este suficienta obisnuinta, comoditatea?

Cand am uitat de inima noastra? De pasiune si complicitate? Cand am uitat ca avem nevoie sa simtim vibratia corpurilor si sufletelor noastre la unison?

Cand ne-am invatat sa traim atat de incomplet si nici macar sa nu bagam de seama?

Desigur, putem vietui asa impreuna, fara sa tresarim de incantare cand ne revedem si fara nerabdarea de a ne cuibari in imbratisarile celuilalt, fara curiozitatea si placerea de a mai descoperi ceva nou unul despre altul ascultandu-ne cu atentie…dar cum negociem oare cu inima noastra doar pentru atat de putin? Ce ne spunem in interior ca sa ne amagim si ca sa merite ingroparea entuziasmului de a iubi?

Putem sa ne multumim cu putin, chiar cu foarte putin, insa atmosfera ce rezulta de aici si pe care o perpetuam in relatii nu va fi despre iubire, despre acel tip de iubire care transforma, inalta si implineste, ci despre o obisnuinta puternica deghizata in „iubire”.

O obsinuinta – care poate o fi inceput ca un foc mai mare sau mai mic, dar a fost lasat sa se stinga treptat sub doua priviri neputincioase ori nepasatoare, neglijente sau absorbite de conflicte. Si tocmai din aceasta proprie delasare ajungem sa concluzionam cu intelepciune ca „asa sunt relatiile, nu exista dragoste si pasiune pe termen lung, ele se transforma in altceva…”, fara sa intelegem vreodata de ce, fara sa ne intelegem alegerile, acceptam simplu, cu resemnare, ca acesta este „mersul” firesc al lucrurilor.

Si oare nu prin transformarea acestor concluzii triste in niste credinte usor de transferat mai departe, din generatie in generatie, suntem ghidati sa plecam din start cu prejudecati despre cat tine iubirea si cum ar trebui sa arate o relatie „obisnuita”? Am auzit, din pacate, aceasta replica: „Eu vreau o relatie normala, tu vrei una speciala, extraordinara, asa ceva nu exista, e doar un ideal.”

Ce bariere ne imaginam ca ne pot ingradi dreptul la o iubire extraordinara?

M-am bucurat nespus cand am gasit, in ultimele cercetari de neuro-fiziologie, confirmarea a ceea ce am simtit dintotdeauna, ca dragostea pasionala dureaza cat vrem noi de mult, fiinca este initial sustinuta natural de o multitudine de procese interioare – chimice si psihice – dar ele se pot prelungi daca folosim constient valul indragostirii si ne ridicam odata cu el…

Atractie, conectare, cunoastere si alegere… Si apoi asumarea in pereche a acelei alegeri. De a inainta impreuna, de a evolua, de a calatori in echipa pe traseul imprevizibil al vietii, dar fara a pierde contactul cu privirea celuilalt.

Iubirea romantica poate deveni cu adevarat o experienta speciala si extraordinara, insa, doar daca suntem interesati sa o cultivam.

Iar daca petrecem un pic mai mult timp amintindu-ne insufletirea deosebita pe care ne-a oferit-o mereu intalnirea cu ea, atunci vom intelege ca expresia „las’ ca merge si asa” nu isi are locul in sfera relatiilor noastre de dragoste.

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s