Principalul motiv pentru a te informa despre relatiile romantice: grija pentru sanatatea ta emotionala

Cum in relatiile noastre, tot ceea ce se petrece are un impact afectiv direct si se repercuteaza exact in zona sanatatii emotionale si fizice, de ce nu ar fi decisiva cunoasterea mai aprofundata despre acest teritoriu vast al relatiilor de iubire?

Este adevarat ca, oricat de mult ai cauta sfaturi si ai citi, nimeni nu iti poate oferi reteta perfecta pentru a gasi relatia ideala. Ea este condimentata din plin si cu factori care scapa controlului si intelegerii noastre. INSA, ceea ce poti obtine fara indoiala din aceasta informare sunt niste repere esentiale, absolut necesare, ce te pot ajuta sa intelegi, sa discerni, sa iei decizii in relatiile tale in asa fel incat sa iti fie bine.

O starea de bine si armonie interioara este ceva ce isi doreste toata lumea, tocmai fiindca putem recunoaste prin propriul corp cum arata efectele dispozitiilor emotionale, ce se intampla in noi atunci cand traim bucurie, placere, atractie, fata de atunci cand trecem prin conflicte, tensiuni si frica.

De aceea, nu e greu sa ne deam seama ca sanatatea emotionala este la fel de importanta ca si cea fizica.

Mai nou, a inceput sa fie recunoscut si public acest aspect, oferindu-se recomandari in media pentru a avea grija de propria sanatate emotionala si de cea a copiilor nostri.

Cum in relatiile noastre, tot ceea ce se petrece are un impact afectiv direct si se repercuteaza exact in zona sanatatii emotionale si fizice, de ce nu ar fi decisiva cunoasterea mai aprofundata despre acest teritoriu vast al relatiilor de iubire?

Pentru ca iubirea romantica este un fenomen universal si face parte din structura noastra psiho-biologica, educatia pentru iubire ar trebui sa ocupe un loc important in formarea fiecaruia dintre noi.

Indiferent de unde alegi sa te instruiesti, cateva dintre aspectele principale pe care este necesar sa le ai in vedere sunt:

  • Largirea constiintei de sine: sa devii mai constient de ceea ce simti, si in acelasi timp sa fii atent si sa interpretezi corect semnalele celuilalt.
  • Sa iti cunosti nevoile emotionale, valorile si limitele personale.
  • Sa reperezi indicatorii unei relatii nepotrivite sau toxice – sarcasmul, indisponibilitatea emotionala si inconstanta in atitudinea fata de tine nu sunt semne ca celalalt e „cool”, „interesant” sau „face pe durul/ dura”, ci ca nu este deschis si pregatit sa se implice cu adevarat intr-o relatie. Un sentiment constant de frustrare, suferinta, inchidere in sine si deconectare iti pot arata clar ca nu te afli intr-o relatie potrivita tie.
  • Sa recunosti semnele de abuz emotional – inducerea vinovatiei, agresivitatea verbala, agresivitatea pasiva, respingerea, umilirea, ridiculizarea, indiferenta fata de nevoile tale afective.
  • Sa ai notiuni despre neuro-biologia iubirii, pentru a-i deslusi un pic dinamica, faptul ca exista niste etape in desfasurarea ei, ca exista, de exemplu, contexte care te pot predispune foarte usor la indragostire, ca starile prin care treci au un sens si o explicatie biologica, iar conectarea intima pe care o formezi cu partenerul de cuplu poate fi prelungita prin implicare constienta dincolo de „termenul de garantie” cunoscut.
  • Sa afli despre stilurile de atasament, pentru a intelege de ce ai tendinta sa te manifesti dupa un anumit tipar atunci cand te afli intr-o relatie si, de asemenea, pentru a nu te trezi alaturi de cineva care nu stie si nu poate sa iti raspunda la intensitatea si la nivelul de intimitate pe care ti-l doresti si de care ai nevoie, datorita faptului ca experienta sa de viata i-a determinat o conformatie interioara incompatibila cu a ta.
  • Ce inseamna intimitatea, de ce ai nevoie de ea si cum sa o dezvolti.
  • Sa cunosti atat consecintele pozitive, cat si pe cele negative pe care o legatura de dragoste le poate avea asupra ta, avand in vedere ca, atunci cand intri intr-o relatie cu cineva incepi sa formezi cu aceasta persoana o unitate psiho-fiziologica si devii influentat fara sa vrei de toate interactiunile voastre emotionale.

O relatie de iubire are o putere deloc de neglijat asupra noastra, fie constituind o baza de siguranta si de crestere si valorificare a resurselor interioare, atunci cand este armonioasa si implinitoare, fie reprezentand o sursa importanta de stres, de consum afectiv, de blocaj sau regres al dezvoltarii personale, cu implicatii majore asupra sanatatii psihice si fizice, atunci cand este nepotrivita, tensionata si frustranta.

Ti se pare, inca, un efort prea mare sa iti faci timp sa citesti articole si diverse materiale despre relatiile de iubire?

Opreste-te un pic si reflecteaza la textul parcurs. Cu siguranta iti vei da seama ca sanatatea ta emotionala, cu efecte directe asupra celei fizice, merita acest efort.

 

foto: www.everydayhealth.com

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s