Cine a zis ca dragostea intensa dureaza doar trei ani?

La cei indragostiti apare, deasemenea, si o activitate specifica a unei regiuni cerebrale asociata cu abilitatea de a suspenda judecata negativa si cu accentuarea celei pozitive – acesta fiind si secretul care permite mentinerea unei relatii de iubire pe o durata mai lunga.

Publicitate

Tot citind articole si materiale despre populara idee ca „dragostea dureaza trei ani” si confruntand-o cu experienta mea personala, mi-am dat seama ca ceva nu se potriveste.

Asa ca am inceput sa caut mai multe informatii, care sa imi explice ceea ce simt si am simtit intotdeauna despre intensitatea si longevitatea dragostei – ca, daca iti doresti cu adevarat, se poate sa nu cunoasca bariere.

Astfel, am gasit niste niste studii recente, facute de o echipa din SUA, formata din psihologi, un neurolog si un antropolog, care s-au ocupat cu cercetarea acestui important aspect al iubirii – durabilitatea. Insa, „obiectul” de studiu nu a fost iubirea comuna, „cuminte”, cea asezata in spatiul comod al unui soi de camaraderie, ci iubirea activa care cuprinde in acelasi timp atractia, pasiunea, intimitatea si atasamentul, adica iubirea romantica.

Noi descoperiri

Scanand prin RMN creierul mai multor persoane (barbati si femei) care s-au declarat inca indragostite de partener chiar si dupa mai mult de 17 ani de viata impreuna, cercetatorii au ramas surprinsi sa constate o activare la fel de puternica a zonelor cerebrale specifice iubirii romantice ca si la persoanele care se aflau doar de cateva luni intr-o relatie de dragoste intensa.

Singura diferenta importanta intre cele doua grupuri a fost ca, la persoanele care iubeau de mai mult timp, zonele din creier asociate cu anxietatea nu mai erau active, in schimb erau activate cele responsabile cu starea de calm si liniste.

Atunci cand ne indragostim, creierul trece prin niste transformari chimice care sustin starea noastra de exaltare, energie crescuta, atractie sexuala, nevoie de uniune si contact permanent cu persoana iubita.

Aceasta este perioada in care ne concentram pe punctele comune si ignoram diferentele dintre noi, dar si perioada in care suntem mai anxiosi, fiindca nu stim clar daca vom fi acceptati si iubiti pe termen lung. Aceasta este perioada de descoperire reciproca si ajustare pe alocuri, manati de interesul crescut pentru apropiere.

La cei indragostiti apare, deasemenea, si o activitate specifica a unei regiuni cerebrale asociata cu abilitatea de a suspenda judecata negativa si cu accentuarea celei pozitive – acesta fiind si secretul care permite mentinerea unei relatii de iubire pe o durata mai lunga. Insa, aceasta capacitate nu este exclusiv automata, adica sa nu crezi ca atunci cand te indragostesti, gata, nu mai esti in stare sa judeci diferentele sau semnalele negative, ci mai degraba iti faciliteaza alegerea trasaturilor pozitive ale partenerului, spre care sa iti indrepti atentia.

Oricat cochetam cu ideea ca „opusele se atrag”, ceea ce ne aduce si ne pastreaza impreuna sunt, de fapt, asemanarile. Si, da, ni se activeaza capacitatea de a „trece cu vederea” peste ce nu ne place, insa mecanismele care ne fac sa sesizam semnele nepotrivirilor si pericolelor sunt inca acolo. Exista o diferenta intre a alege sa nu punem accent, de exemplu, pe cat sta partenera in baie dimineata si ne deranjeaza, fata de a ignora comportamente prin care celalalt ne jigneste, ne ignora sau ne agreseaza.

S-a scris despre faptul ca starea de indragostire este consumatoare, prin mentinerea intr-o energizare crescuta, fiind prea intensa pentru a fi sustinuta de organism pe termen lung, insa, acest consum se intampla mai degraba datorita acelei anxietati si nesigurante de inceput.

Sistemele noastre naturale ce sustin iubirea

Iubirea pasionala si profunda de lunga durata nu presupune sa ramanem la stadiul asta, ci sa il includem, simtind in continuare dorinta, curiozitatea, inflacararea si bucuria contactului, dar trecand mai departe si la sentimentele de siguranta si stabilitate pe care ni le ofera atasamentul.

Iubirea romantica nu este doar o experienta afectiva, ea se reflecta si la nivel neuro-biologic, cuprinzand niste sisteme cerebrale destul de conturate, acestea constituind baza organica a atractiei, pasiunii, intimitatii (conectarii emotionale) si atasamentului.

Fiecare dintre aceste sisteme functioneaza prin activitatea unor neurotransmitatori care ne sustin trairile psihice atunci cand iubim. Natura ne ofera un fel de val bio-chimic pe care il putem folosi ca sa ne propulsam mai departe sau pe care il putem lasa sa se stinga de la sine…Diferenta consta in alegerea constienta de a ne folosi capacitatile activate deja.

De aceea, prin anumite comportamente, gesturi, decizii constiente catre ce sa ne indreptam atentia, putem sa prelungim magia relatiei de iubire.

Multi reusesc sa faca asta cu usurinta, intuitiv, altii au nevoie de mai multa constientizare, insa nu este deloc imposibil sa facem ca iubirea romantica, prin intensitatea, implicarea profunda si atractia sexuala pe care ea le presupune, sa dureze cat mai mult timp.

Cum putem sa sustinem aceste sisteme ca sa mentinem durabilitatea iubirii?

  • Fiind in contact fizic cat mai mult prin atingeri, mangaieri, sarutari, tinut de mana, contact sexual (activeaza testosteronul, oxitocina si vasopresina responsabile pentru atractie si atasament)
  • Impartasind cat mai des trairi, ganduri, descoperiri personale (activeaza interesul, curiozitatea, conectarea intima, empatia)
  • Punand accent pe calitatile partenerului, pe ceea ce ne atrage la el, desigur fara sa ignoram semnele de manipulare, abuz emotional sau fizic
  • Facand periodic lucruri noi impreuna (excursii, activitati creative sau de invatare a ceva impreuna) (activeaza dopamina si adrenalina, specifice pasiunii si indragostirii)

 

foto: www.smh.com.au

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s