Cum de se indragostesc asa usor concurentii de la Insula Iubirii? (mini-studiu)

Cum este stimulata indragostirea?

Mi-am pus intrebarea asta urmarind din curiozitate ultimul sezon al emisiunii Insula Iubirii, in care, intr-o atmosfera de vacanta exotica, pe o insula din Thailanda, cateva cupluri trec prin niste experiente amoroase neasteptate. Ce am descoperit?

Intai, despre ce este vorba?

Insula Iubirii este un reality-show la care participa cateva cupluri aflate in relatii de lunga durata, care doresc sa isi testeze fidelitatea si calitatea sentimentelor pe care le impartasesc.

Partenerii cuplurilor sunt cazati separat in doua „tabere” timp de aproximativ 20 de zile, barbatii stau intr-un resort impreuna cu „ispite” feminine, iar femeile intr-un complex diferit, impreuna cu „ispite” masculine.

Tentati de ispite, concurentii vor trece prin situatii care le vor testa stabilitatea relatiei si natura sentimentelor lor fata de parteneri.

Pe parcursul emisiunii, fiecare concurent primeste periodic materiale filmate despre partenerul sau.

In mod surprinzator, in ciuda pregatirii si previzibilitatii modului in care se va desfasura emisiunea, si in ciuda declaratiilor initiale de fidelitate maxima, unii dintre concurenti ajung sa se indragosteasca de ispite intr-un timp foarte scurt, spre uimirea, confuzia si disperarea partenerilor cu care au venit la test.

Ce se petrece, de fapt, acolo?

Aparent, ceea ce se vede la televizor, este ca „se pica in ispita”.

Inadmisibil si de neconceput pentru telespectatori, dar si pentru participanti. Ca si cand acolo se intampla ceva magic, o hipnoza masiva, o vraja neinteleasa…

Pentru ca studiez mai intens in ultima vreme tot ceea ce are legatura cu iubirea, am urmarit emisiunea interesata sa inteleg fenomenul ce are loc acolo. Si nu a fost greu de descifrat.

De ce s-ar indragosti cineva atat de repede si usor de altcineva, daca se afla intr-o relatie stabila, de lunga durata si nu foarte conflictuala?

Desigur, plecam totusi de la o premisa importanta, ca nu degeaba acele cupluri aleg sa vina la o astfel de emisiune de testare. O oarecare minima deconectare, indoiala asupra sentimentelor, nemultumire sau superficialitate in interactiune exista deja acolo…

Dar de unde incepe atractia, orientarea spre un altcineva?

Toate conditiile propice indragostirii sunt prezente in acel cadrul oferit de emisiune – un cadru construit, controlat, artificial pana la urma.

  • Prima conditie este chiar nevoia noastra naturala si instinctiva de a cauta conectare si apropiere, nevoie care aici este exploatata din plin. De aceea, este dificil sa stai total retras in fata cuiva atragator care incearca sa intre in contact cu tine. Neuro-biologic este greu sa rezisti. La inceput, concurentii nu incurajeaza apropierea ispitelor, insa pe masura ce isi vad partenerii aflati in cealalta tabara ca fac gesturi interpretabile si accepta proximitatea ispitelor, isi permit sa devina si ei mai disponibili.
  • Apoi, exista disponibilitatea sau deschiderea emotionala (oricat de mica) a concurentului. Se profita de orice fisura in cuplul initial: in comunicare, la nivelul intimitatii fizice si emotionale, al pasiunii, al nevoilor emotionale nesatisfacute, al experientelor si dificultatilor existente. Atunci cand intampinam probleme in cuplu si traim stari de deconectare, disconfort, chiar neexprimate, suntem mai vulnerabili catre a cauta conexiune in alta parte.
  • Gradul de atractivitate fizica al ispitelor. Este mai dificil sa refuzi atentia cuiva pe care il consideri atragator.
  • Mediul ambiant propice deschiderii si romantismului, cu soare, apa, plaja, multa natura si haine sumare, fara distrageri frecvente sau interferente din exterior.
  • Atentia exclusiva, proximitatea si disponibilitatea constanta pentru contact afectiv a ispitelor, care nu au alte preocupari (telefon, tv, prieteni) in afara de socializarea cu concurentii.
  • Este creata si stimulata din plin intimitatea dintre concurenti si ispite, in toate formele ei: fizica – prin atingeri si priviri facilitate de concursuri, petreceri, intalniri exclusive la care participa; emotionala – prin impartasire de emotii si experiente personale; intelectuala – prin discutii frecvente despre conceptii, valori, preocupari… Si, dupa cum se stie, intimitatea si complicitatea sporesc atractia.
  • De asemenea, gradul de noutate al contextului si al activitatilor pe perechi determina si el, la nivel neuro-chimic, predispozitia pentru indragostire.
  • Si, mai exista o conditie a indragostirii prezenta in emisiune, o alta lege nescrisa a atractiei – cu cat interactionam mai mult cu cineva, cu atat incepem sa il consideram mai placut, interesant si asemanator cu noi, deci, mai atragator.

De la toate acestea, pana la o materializare a dorintei si atractiei sub forma unor raporturi sexuale nu mai e decat un pas.

(Cu siguranta, daca aceste conditii ar fi respectate si acasa, in relatiile de cuplu deja formate, sansele de a pastra vie pasiunea ar fi mult mai mari, iar cele de deconectare si aparitie a tensiunilor ar fi mult mai mici.)

Cei mai vulnerabili de a se indragosti, in aceasta conjunctura propusa de emisiune, sunt concurentii, insa si ispitele, femei sau barbati, sunt la fel de expuse, tocmai prin rolul lor de a se implica si a sustine apropierea cu cei pe care ii „ispitesc”.

Chiar daca pare suspecta si nerealista o astfel de indragostire, ea poate fi cat se poate de autentica si spontana, tocmai fiindca este un fenomen natural care poate avea loc pe neasteptate, daca sunt indeplinite anumite conditii.

Stiti experimentul faimos, refacut de scriitoarea Mandy Len Catron, in care s-a studiat ce se intampla cand doua persoane straine impartasesc reciproc informatii personale in mod gradual, raspunzand impreuna la 36 de intrebari private, dupa care, timp de 4 minute se privesc in ochi, in tacere? Cele doua persoane ajung sa se indragosteasca. In cateva ore. Doar amplificand intimitatea emotionala dintre ele.

Concluzia? A fi deschis si vulnerabil in fata altcuiva faciliteaza si adanceste apropierea afectiva, adica exact aspectul esential care sta la baza indragostirii.

Desigur, ca indragostirea sa se continue cu o relatie de iubire implinitoare este nevoie si de alti factori.

Insa, vi se mai pare indragostirea atat de dubioasa si de neconceput in conditiile date?

 

foto: www.flickr.com

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s