Atasamentul emotional are consecinte biologice

Odata ce devenim atasati de cineva in profunzime, formam cu aceasta persoana o adevarata unitate psiho-fiziologica.

Ce ne transmite biologia noastra cu privire la atasamentul emotional fata de partener? Chiar ne putem impotrivi efectelor pe care le are partenerul asupra starilor noastre afective?

Se pare ca nu. Sau, putem face asta, insa doar in cazul in care ne deconectam emotional de el, ceea ce altereaza, desigur, calitatea si sensul existentei relatiei de cuplu respective.

In sprijinul ideii ca, odata ce devenim atasati de cineva in profunzime, formam cu aceasta persoana o adevarata unitate psiho-fiziologica, psihologul cercetator american James Coan, director al Laboratorului de Neurostiinte Afective al Universitatii din Virginia, a realizat un studiu, in 2008, in care a investigat mecanismele prin care relatiile sociale apropiate determina reglarea emotionala.

In aceasta cercetare el a folosit scanarea de tip RMN, pentru a analiza functionarea creierului unor femei maritate atunci cand erau expuse la o situatie stresanta.

Femeile erau informate ca vor primi un mic soc electric la un anumit moment.

In mod normal, in conditii de stres, zona din creier care devine foarte activa este hipotalamusul, cel responsabil, printre altele, de reglarea sistemului nervos vegetativ, a activitatii endocrine si a comportamentului instinctual.

Exact acest lucru s-a petrecut si in timpul experimentului, atunci cand femeile asteptau sa primeasca socul electric – hipotalamusul s-a activat.

Apoi, femeile au fost testate cand tineau de mana un necunoscut in timp ce asteptau primirea socului. De data aceasta, scanarile au aratat o activitate mai redusa in hipotalamus.

Dar ce s-a intamplat atunci cand femeile i-au tinut de mana pe partenerii lor?

Rezultatul a fost si mai impresionant – reactia de stres abia a fost detectata. Mai mult, femeile care au inregistrat cel mai scazut raspuns la stres atunci cand si-au tinut de mana sotul, au fost cele care au raportat un grad ridicat de satisfactie maritala.

Efectele psiho-fizice ale relationarii in cuplu

Ceea ce s-a evidentiat in urma studiului a fost ca, atunci cand doi oameni formeaza o relatie intima, isi influenteaza reciproc sentimentul de bunastare psihologica.

Proximitatea fizica si gradul de disponibilitate, de deschidere a partenerilor unul fata de celalalt poate modifica raspunsul la stres al acestora.

Instinctiv, cunoastem acest lucru si, de aceea, ne indreptam in mod natural spre cineva care ne este apropiat emotional atunci cand avem nevoie de suport si reconfortare.

Din pacate, atunci cand relationarea este conflictuala sau instabila exista deasemenea repercusiuni asupra starii de sanatate atat fizica, cat si psihica. Interactiunile ostile dintre parteneri si sentimentul de a fi deconectat emotional, respins, neauzit, nedorit, determina o crestere a hormonilor de stres, a presiunii arteriale si a predispozitiei spre depresie.

Relatiile nepotrivite nu sunt o banalitate pe care trebuie sa o ignoram, fiindca acestea pot provoca efecte negative considerabile asupra intregii noastre functionari psiho-fizice.

Asadar, ne influentam in cuplu mult mai mult decat ne imaginam, iar importanta unei legaturi de calitate nu este doar ceva de dorit la modul idilic, ci este o conditie importanta si indispensabila pentru functionarea noastra echilibrata.

foto: Thinkstock

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s