Cateva cuvinte despre intimitate in relatia romantica

Intr-o relatie, intimitatea este este cea care adanceste si prelungeste legatura dintre cei doi parteneri.

La ce te duce cu gandul cuvantul intimitate? Probabil la cea mai utilizata conotatie, cea sexuala.

Desi aceasta poate fi o fateta, intimitatea intr-o relatie reprezinta mult mai mult de atat.

Etimologic, termenul „intim” provine din limba latina si inseamna „cel mai din interior”, „cel mai adanc”.

A fi intim cu cineva inseamna a te dezvalui si a oferi acces la esenta ta.

Provocarea intimitatii

A fi intim cu cineva este in acelasi timp cel mai atragator, dar si cel mai dificil aspect al unei relatii, tocmai pentru ca suntem obisnuiti sa ascundem exact acea zona profunda si vulnerabila a noastra, sa o protejam, eventual cu mastile pe care ne tot straduim sa le construim inca din copilarie.

Insa, dorinta de a ne arata, de a fi vazuti cu adevarat si valorizati, dincolo de protectii, de a ne conecta autentic cu ceilalti este, de fapt, o nevoie fundamentala a noastra, a tuturor, indiferent ca o constientizam sau nu.

Acesta este impulsul irezistibil si natural care ne ghideaza in cautarea unei relatii romantice – cautarea cuiva alaturi de care sa ne simtim in siguranta sa ne dezvelim, sa ne oprim din goana de a demonstra si a performa, sa impartasim ceea ce purtam in suflet si sa ne bucuram de felul in care viata noastra devine mai bogata prin aceasta apropiere.

Intr-o relatie, intimitatea este este cea care adanceste si prelungeste legatura dintre cei doi parteneri.

In functie de cat de profund te conectezi si cat din tine esti dispus sa imparti cu celalalt, aceasta va fi masura in care iti vei consolida relatia.

Intimitatea adevarata este intotdeauna despre inima, despre locul identitatii noastre autentice.

Cand ne ferim de intimitate…

Stii zidul acela pe care l-ai ridicat metodic in jurul inimii tale pentru a te asigura ca nu va mai fi expusa la suferinta? Mai stii cum ai invatat sa te deconectezi, sa te retragi si sa iti controlezi mereu deschiderea, protejandu-te si convingandu-te ca nu ai nevoie de altcineva ca sa te simti fericit si implinit?

Ceea ce ai reusit sa faci cu succes este sa te transformi in propriul tau prizonier, oferindu-ti singur, odata cu prevenirea durerii emotionale, si diminuarea capacitatii de a te bucura de iubire in profunzime si totalitate.

Oricat de „in siguranta” ar parea ca suntem fiind asa rezervati si separati, nu putem sa traim deconectati si sa ne sustragem nevoii de a ne atasa, de a ne conecta cu o alta persoana, pur si simplu fiindca aceasta nevoie face parte din biologia noastra, asigurandu-ne supravietuirea si dezvoltarea.

Relatia de iubire ne aduce exact oportunitatea de a urma si implini aceasta nevoie, pentru o roditoare crestere. In doi.

 

* Datorita vulnerabilitatii pe care o presupune, intimitatea poate fi resimtita ca periculoasa si poate produce frica. Dar despre teama de intimitatetipurile de intimitate si modalitati de a o dezvolta veti afla din articolele urmatoare…

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s