Avantajele… unei relatii disfunctionale

Bunastarea interioara nu este doar o vorba frumoasa si rezervata doar unora, ci este un drept innascut al fiecaruia si un reper fundamental, un barometru, pentru a evalua viata si relatiile noastre.

Relatia in care te afli pare mai degraba o drama fara sfarsit, cu tensiuni si cu momente frumoase ce se succed imprevizibil, dar in care starea de disconfort si frustrare reprezinta fundalul constant?

Te intrebi de multe ori ce mai cauti inca intr-o legatura care nu seamana cu ceea ce ai visat si te lupti cu tine sa accepti ca „poate asa este normal sa fie”?

Astfel, ajungi treptat intr-un punct in care devine extrem de neclar ce vrei tu cu adevarat de la tine si de la o relatie.

In mod ciudat si chinuitor, o relatie disfunctionala poate insemna trezirea. Trezirea ta la ceea ce esti tu si la ceea ce te reprezinta, de fapt.

Paradoxal, se pare ca invatam mai usor despre noi si despre dorintele noastre prin intalnirea cu situatii dureroase, care subliniaza „asa nu”-ul, si care ne fac sa ne dam seama ce nu ne place si ce nu e pentru noi.

O astfel de legatura greu suportabila te provoaca in primul rand fata de tine, te provoaca sa iti pui intrebari despre tine si despre tine in relatie cu altcineva.

Te impinge sa te descoperi, sa descoperi ceea ce vrei cu adevarat si ce este important pentru tine, fiind pus fata in fata cu ceea ce nu iti place, cu ce te raneste si nu iti face bine.

Te stimuleaza sa cauti, sa intelegi despre ce e vorba, ce si de ce te afecteaza, cum sa faci fata, cum sa incerci sa rezolvi, daca este momentul sa pleci sau sa lupti, iar toate aceste preocupari activeaza inauntrul tau o cautare mai profunda, cautarea despre sine.

Conflictele, tensiunile, frustrarile din relatie au rolul de indicatori.

Bineinteles, nu este usor sa punem cap la cap informatiile provenite din atatea trairi neplacute si asta poate sa necesite multa munca de descoperire, dar in contextul zilelor noastre avem sanse mult mai mari sa gasim raspunsuri, sa devenim mai constienti, sa facem conexiuni cu sens intre situatiile prin care trecem acum si felul in care ne-am format, fiindca avem acces la foarte multe materiale si la specialisti pe care ii putem consulta.

Cateva dintre „lucrurile” care iti pot produce dificultati in relatia actuala de cuplu si care merita sa fie explorate in detaliu pot fi:

  • stilul de atasament, al tau si al partenerului,
  • o istorie personala marcata de dificultati si suferinte din relatia cu proprii parinti,
  • gradul de maturitate emotionala,
  • traume si dureri vechi ignorate, care se reactiveaza usor,
  • nevoi emotionale reprimate, necomunicate,
  • teama de intimitate,
  • resentimente adunate din relatiile precedente,
  • stima de sine scazuta,
  • nesigurante personale si
  • prejudecati despre cum ar trebui sa fie o relatie, mostenite din familie sau mediul apropiat si care nu subliniaza firescul starii de armonie si bucurie ca fiind baza legaturii de dragoste.

Bunastarea interioara nu este doar o vorba frumoasa si rezervata doar unora, ci este un drept innascut al fiecaruia si un reper fundamental, un barometru, pentru a evalua viata si relatiile noastre.

Daca drumul nostru alaturi de un partener nu ne aduce, ca stare de fundal, implinire, bucurie si pace interioara, inseamna ca ceva este gresit si inseamna ca nu trebuie sa ne multumim cu atat, fiindca o relatie de iubire nu inseamna chin, suferinta, incercari si probe grele de a castiga iubirea cuiva si de a demonstra ca meriti sa fii iubit, ci o relatie de iubire autentica contribuie la bunastarea si inflorirea ambilor parteneri.

Insa, inainte de orice decizie vei lua, atunci cand relatia ta nu functioneaza, priveste-o cu atentie, cu sau fara un ajutor din exterior, pentru a descoperi de ce te afli in ea si despre ce iti vorbeste de fapt.

 

Foto: http://www.hdwallpaper.nu

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s