De ce sa avem grija de igiena emotionala a relatiei?

Igiena emotionala inseamna sa fii atent la ceea ce pui in spatiul psihic pe care il imparti cu celalalt.

Fiindca este mai usor sa previi decat sa repari.

Stiati ca multe relatii se deterioreaza si devin greu sau imposibil de remediat doar pentru ca nu suntem atenti si constienti de gesturile si comportamentele noastre fata de parteneri?

Da, relatiile se bazeaza pe o acceptare si intelegere reciproca a stilului de a fi si a particularitatilor fiecaruia, insa, asta nu inseamna ca relatia trebuie sa fie spatiul de deversare a tuturor toxinelor emotionale, a frustrarilor personale, a fricilor, nervilor si resentimentelor adunate din experientele de zi cu zi sau din cele trecute.

Exista o diferenta importanta intre a fi constient de tulburarile si dificultatile prin care treci si a le exprima coerent partenerului sau a le „tranti” direct, cu violenta, in fata celuilalt, ignorand faptul ca locul sau nu e la incasarea efectelor problemelor tale.

Lipsa de respect si deversarile de furie submineaza stabilitatea relatiei 

O relatie autentica presupune sa fii intr-o stare de deschidere in fata celuilalt, fara sa simti nevoia sa ridici ziduri sau alte modalitati de protectie. Iar asta inseamna vulnerabillitate. Adica, o expunere fara aparare, o expunere ce ar trebui sa se petreaca in siguranta.

Gandeste-te cat de dureros este perceputa, atunci cand esti asa deschis si vulnerabil, o „descarcare” de furie a celuilalt condimentata cu jigniri, acuzatii sau alte violente verbale si nu numai.

Reactia automata a cuiva care este „atacat” in acest fel poate fi cea de retragere sau riposta.

Insa, ambele variante duc la inchidere, ca forma de protectie.

Iar inchiderea unuia sau ambilor parteneri se traduce ca o suspendare temporara a legaturii.

Desigur, dupa o perioada se poate restabili increderea si conectarea se reface. Insa, daca schema asta este repetata frecvent, devine din ce in ce mai greu sa se creeze sentimentul de stabilitate si siguranta.

Certurilesi exploziile nervoase in cuplu, la fel ca si comportamentele neverbalizate (cum este agresivitatea pasiva) perpetuate constant duc la erodarea relatiei, tocmai pentru ca acea deschidere in siguranta nu se mai poate pastra, iar ambii parteneri devin tensionati si vigilenti pentru a se apara in urmatoarele conflicte.

In mod gresit, ne imaginam ca relatia de iubire ar trebui sa semene cu cele pe care le avem cu membrii familiei din care provenim. Adica, o relatie care se desfasoara de la sine, ca cele de rudenie, in care ne putem permite orice, fiindca nu vom fi expulzati din rolul de copil, nepot, frate sau sora.

Faptul ca ne familiarizam, in timp, cu persoana cu care alegem sa construim un cuplu, nu presupune si ca avem dreptul sa ne comportam oricum fiindca vom fi automat scuzati, intelesi si acceptati.

Relatia de dragoste are nevoie, pentru a functiona, de cel mai mare grad de respect fata de prezenta si individualitatea fiecaruia.

Desi lucrurile dureroase spuse si manifestate ajung sa fie la un moment dat regretate si retrase, in cazul in care sunt repetate, incarcatura emotionala pe care o aduc cu ele incepe sa se adune si sa atarne greu, slabind in timp relatia.

Cu totii trecem prin situatii grele, care ne solicita intens mecanismele de a le gestiona.

Toate aceste situatii ne fac sa ne simtim neputinciosi sau frustrati, tensionati, nervosi, raniti sau dezamagiti. Fiindca emotiile astea ne creeaza un disconfort mare, tentatia naturala este sa ne eliberam de ele cat mai repede. Insa, ceea ce am invatat – gresit – este sa le descarcam direct, ca sa scapam de presiune, si nu sa le constientizam, sa le exprimam verbal si sa rezolvam cauzele.

Igiena emotionala in relatie se refera la a fi constient cand si cum exteriorizezi aceste tensiuni in fata partenerului.

Igiena emotionala inseamna sa fii atent la ceea ce pui in spatiul afectiv pe care il imparti cu celalalt.

Inainte de a reactiona ia o pauza si observa-te.

Fii atent la starea in care te afli inainte sa interactionezi cu partenerul.

Starea noastra interioara ne influenteaza perceptiile

Cand nu te simti bine interiorul tau, ai tendinta sa te „agati” de tot felul de detalii pentru a descarca tensiunea. Iar mediul cel mai la indemana este deseori in prezenta cuiva apropiat.

Te-ai certat in trafic sau ai avut o zi grea la serviciu? Esti mult mai predispus sa gasesti motive de cearta si acasa. Faptul ca partenerul nu a dus gunoiul sau a lasat dezordine in bucatarie te face sa te ambalezi si mai tare si sa izbucnesti.

Traiesti o stare de neincredere in tine si nesiguranta? Inseamna ca fiecare gest sau privire a partenerului fata de altcineva va deveni un amplificator al fricii si un motiv de gelozie si cearta.

Daca invatam sa privim la ceea se afla, de fapt, in spatele motivelor declansatoare, la suferintele si nesigurantele noastre, ajungem sa le comunicam constructiv.

Insa, atunci cand reactionam impulsiv si nepasatori, mai ales in fazele de inceput, de consolidare a relatiei, exista sansele sa determinam partenerul sa se detaseze emotional treptat, in loc de a deveni mai apropiat, ceea ce duce la mai multe nemultumiri si conflicte, fiindca nici unul nu mai poate ramane deschis si receptiv la nevoile celuilalt.

Igiena emotionala este necesara tocmai pentru a pastra spatiul relational asa cum avem nevoie fiecare de el – ca un spatiu sigur, un sanctuar de incarcare si regenerare pentru amandoi, un spatiu in care avem incredere ca, atunci cand suntem autentici si deschisi nu vom fi raniti si manipulati.

foto: www.dreamstime.com

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s