Cum te imbogateste o relatie de iubire?

Atunci cand ne indragostim si ne implicam intr-o relatie de iubire, simtim intotdeauna ca „prindem viata”, fiindca intram intr-un proces de stimulare reciproca, cu ajutorul caruia incepem sa inflorim, sa ne descoperim si sa ne dezvoltam.

Ai observat vreodata ca iti este mai usor sa-ti manifesti anumite trasaturi in prezenta unor persoane si ca te poti comporta total diferit alaturi de altele?

Asta se intampla deoarece fiecare om cu care intram in contact reprezinta o lume in sine, la care raspundem in functie de cum ne „atinge” ceea ce se gaseste si se petrece in acea lume.

Influenta celorlalti in viata noastra nu este de neglijat, caci doar prin interactiunile cu ei ne putem da seama ce e important sa scoatem la suprafata din bagajul nostru launtric si complex.

Iar relatia de iubire este cea care ne ofera cel mai stimulativ context pentru a face asta.

Cum ne activam reciproc calitatile

In interiorul nostru se gasesc o multime de „bunatati” de care habar n-avem – calitati si trasaturi pe care le admiram la ceilalti fara sa realizam ca si noi le avem, daruri pe care nu le constientizam…

Dar, se poate sa apara un moment, o intalnire speciala cu un cineva, care sa ne trezeasca si sa ne faca sa remarcam aceste insusiri ascunse. Asa se intampla, de obicei, cand intram intr-o relatie de iubire. De fapt, prin orice relatie aflam lucruri noi despre propria persoana.

Intr-o exprimare plastica, se poate spune ca detinem fiecare in miezul nostru o „cutie cu unelte” specifice pentru ceea ce avem de facut pe aici, in viata noastra. Aceasta „cutie” contine talentele, calitatile si valorile noastre, darurile, imbinate intr-o forma unica.

Miezul nostru este spatiul in care suntem in acelasi timp asemanatori cu toti ceilalti, dar si diferiti – iar asta inseamna ca toate capacitatile si calitatile omenesti se gasesc in fiecare dintre noi, insa in grade diferite de dezvoltare si in combinatii diverse.

Bunatatea, empatia, compasiunea, creativitatea, iubirea, sensibilitatea, curajul, increderea, curiozitatea, profunzimea, intuitia… – se afla in interiorul tuturor oamenilor, desi e posibil sa nu fie la fel de dezvoltate. Pe langa aceste calitati fundamentale, mai exista acele capacitati sau talente specifice: simt artistic, simt practic, capacitate de organizare, de analiza, de operare cu numere sau concepte, talent oratoric sau de a se exprima prin scris…

Daca am privi cu atentie la cum suntem alcatuiti am putea observa ca suntem „echipati” oarecum diferit, potrivit rolului, vocatiei pe care o avem de urmat in viata.

Conditionarea si fortarea dezvoltarii trasaturilor noastre

Ceea ce am invatat gresit prin educatie este faptul ca trebuie sa manifestam calitatile si talentele noastre exact in acelasi grad in care le manifesta colegul, prietenul, parintele… Sunt stimulate si incurajate, astfel, in mod fortat, anumite caracteristici care nu ne reprezinta, care nu ne dau sentimentul acela de implinire atunci cand le folosim si sunt neglijate cele specifice noua, care ar putea fi dezvoltate si valorificate mai usor.

Atunci cand intram intr-o relatie cu cineva care ne place, pe care il admiram, acest lucru nu se petrece intamplator, ci pentru ca aspectele care ne atrag la celalalt fac parte si din potentialul nostru.

Rezonanta dintre noi si partener

Fenomenul de rezonanta face ca anumite trasaturi care se regasesc la ambii parteneri, dar in proportii diferite, sa se amplifice reciproc si sa fie mai vizibile.

Pe parcursul relatiei incepem, insa, sa devenim mai constienti de felul in care rezonam cu celalalt, de felul in care ne armonizam calitatile sau nu, si treptat realizam care dintre caracteristici ne reprezinta cu adevarat si in ce grad avem nevoie, de fapt, sa le manifestam.

De exemplu, poate ca simtul aventurii a facut parte mereu din zestrea noastra, dar nu am avut cu cine sa il exploram si sa il exprimam, pana nu am intalnit pe el sau pe ea; insa, ne putem da seama ulterior ca ne place sa avem acest curaj aventuros, dar nu la aceeasi amplitudine mare ca a partenerului si ca avem nevoie sa fie contrabalansat de mai multa stabilitate, pe care o putem regasi sau nu alaturi de el.

Pe masura ce descoperim, prin interactiunile dintre noi, ce ne place cu adevarat, cum suntem, ce ne este specific, incepem sa luam decizii mai constiente in legatura cu relatia – daca e potrivit sa o continuam sau nu, cum sa ne completam, daca diferentele nu sunt majore, si cum sa ne simtim amandoi satisfacuti de legatura noastra, daca e cazul.

Atunci cand ne indragostim si ne implicam intr-o relatie de iubire, simtim intotdeauna ca „prindem viata”, caci intram intr-un proces stimulant, cu ajutorul caruia incepem sa inflorim, sa ne descoperim si sa ne dezvoltam.

Iar acest proces activeaza si amplifica, in primul rand, calitatile noastre sufletesti de baza: empatia, iubirea, compasiunea, intelegerea, pe care le exteriorizam cu mai multa usurinta. Nu ar fi minunat sa fim inconjurati de cat mai multi oameni indragostiti?

Daca suntem dispusi sa ne deschidem si sa ne bucuram de relatia romantica, ea ne va imbogati mereu, pentru ca ne ofera acces la acel spatiul interior unde se afla depozitate resursele si darurile noastre ce ard de nerabdare sa fie aduse la suprafata.

foto: http://www.freegreatpicture.com

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s