Sa fii vazut cu adevarat – esenta iubirii romantice

„A fi vazut” nu se reduce doar la a fi observat cu privirea fizica, ci la a fi perceput prin intermediul constiintei cuiva. Orice om asteapta, de fapt, sa fie vazut in profunzimea sa. Aceasta e „privirea” care conteaza.

Cand cineva ne priveste si este interesat cu adevarat sa ne vada in profunzime, in noi se petrece ceva ce seamana cu incoltirea si cresterea firelor de iarba, primavara.

Ne ridicam din semintele noastre, cu forta de a strapunge ceea ce ne acopera, pentru a inflori si a ne arata frumusetea in exterior.

Si avem nevoie sa traim mereu o astfel de primavara…

Nevoia de a fi vazut cu adevarat este reala

Cand suntem copii, ne este necesara privirea parintilor, atentia si curiozitatea lor de a ne cunoaste pentru a reusi sa rasarim, sa ne activam si sa ne dezvoltam resursele innascute.

Privirea este cea care aduce in zona de lumina si exteriorizare ceea ce se afla ascuns, protejat sau necunoscut in interiorul nostru.

Prin intermediul privirii cuiva ne conturam si ne observam si noi mai bine. A te simti vazut cu adevarat inseamna sa simti ca iti este confirmata existenta, identitatea unica.

De aceea, implinirea nevoii de a fi vazut este esentiala pentru o crestere sanatoasa.

Privirea detine o forta extraordinara de a ne activa, punand in miscare energia.

Gandeste-te la efectele unui simplu flirt, al unui schimb de priviri cu cineva care iti place. Cum te simti? Ce se intampla cu energia ta atunci cand cineva este interesat de tine? E ca si cand ai aprinde o scanteie ce se transforma in flacara si incepe sa te incalzeasca, sa te anime.

Aceasta este energia noastra interna, care are nevoie sa se afle mereu in miscare, sa „curga”.

Energia interioara trebuie sa fie in miscare

Sigmund Freud si Carl Gustav Jung, reprezentantii cei mai cunoscuti ai psihanalizei, au descris aceasta energie interioara ca forta de viata si dinamism sau intensitate a trairii sexualitatii si dorintei. Ambele aspecte ale energiei au fost cuprinse in termenul cunoscut de libido.

In timp ce Freud a asociat acest termen exclusiv cu pulsiunea sexuala si l-a descris ca „energia acelor instincte care au de-a face cu ceea ce se intelege prin conceptul de ‚iubire’”, pentru Jung libido reprezenta energia psihica in general, „energia care se manifesta in procesul de existenta si care este perceputa subiectiv ca o dorinta si forta de a inainta, de a trai.”

Importanta stimularii si mentinerii in miscare a energiei interne nu este deloc de neglijat, caci fluiditatea ei ne asigura supravietuirea.

Si, pentru ca este atat de legata de aspectele sexualitatii noastre, ea poate fi usor activata, in relatia de dragoste, daca ii permitem, prin atractia reciproca naturala dintre parteneri.

Intr-o relatie de iubire reusita exista un sentiment de fascinatie fata de personalitatea si intreaga fiinta a partenerului, iar de aici rezulta, pentru fiecare, o puternica experienta de a fi vazut.

Ne simtim vizibili in grade diferite in toate relatiile noastre, insa profunzimea acestei vizibilitati depinde de natura, stilul, nivelul de constientizare al persoanei cu care interactionam. De aceea, alaturi de anumite persoane putem sa fim deschisi, relaxati si sinceri sau nu, ne dam voie sa fim vulnerabili sau nu…

„A fi vazut” nu se reduce doar la a fi observat cu privirea fizica, ci la a fi perceput prin intermediul constiintei cuiva. Cat de adanc poate patrunde cineva cu vederea, depinde de gradul de constientizare pe care il are. Insa, orice om asteapta, de fapt, sa fie vazut in profunzimea sa. Aceasta e „privirea” care conteaza.

In relatiile intime ne asteptam la o vizibilitate mai profunda, care sa cuprinda aspectele importante ale vietii noastre interioare.

Similitudinile semnificative pe zona intelectuala, pe cea afectiva si a atitudinii fata de viata reprezinta niste preconditii pentru existenta unei vizibilitati mutuale, aceasta constituind baza prieteniilor autentice si a relatiilor de iubire matura.

Vizibilitatea in copilarie…

Durerea experientei de a nu fi cu adevarat vizibil in propriul mediu familial predispune copilul, adultul in devenire, la probleme de dezvoltare emotionala, sentimente de insecuritate si, mai tarziu, la dificultati in relatiile de iubire.

Daca este nesatisfacuta si ignorata in copilarie, nevoia noastra de a fi vazuti si apreciati poate deveni atat de mare, incat ajungem sa ne multumim cu atentii superficiale, interpretandu-le drept ceva mai mult. Intr-o astfel de „capcana” intram atunci cand ne indragostim repede de cei care ne baga in seama mai des, care ne adreseaza o privire interesata sau niste replici inteligente, dar care nu sunt, de fapt, preocupati sa ne cunoasca mai bine.

A privi constient pe cineva reprezinta mai mult decat doar „a vedea”, inseamna a patrunde dincolo de aspectul vizibil al persoanei, spre ceea ce este ea, asa cum este ea, in totalitatea sa fizica, psihica si emotionala.

…si in relatia de cuplu

O relatie intima in care ne simtim cu adevarat vazuti de partener intotdeauna va stimula si descoperirea de sine, caci atentia iubitoare a celuilalt ne ajuta sa aducem la suprafata potentialitati latente, capacitati si trasaturi neconstientizate, resurse nebanuite, adica posibilitatea cresterii si expansiunii de sine.

O experienta adanca, insemnata si durabila a vizibilitatii in relatia de iubire genereaza un contact cu noi dimensiuni ale personalitatii ambilor parteneri, iar acest lucru duce la o potentare reciproca a tuturor calitatilor care ne alcatuiesc.

Astfel, puterea iubirii romantice nu este o poezie inventata pentru a indulci cruzimea realitatii, asa cum se crede, ci este o forta reala si intr-un fel misterioasa, ce ne poate activa, transforma, vindeca si imbogati existenta.

foto: http://www.youtube.com

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s