Ce cautam, de fapt, intr-o relatie de iubire romantica?

Impulsul de a cauta iubirea este inerent structurii si functionarii noastre, fiindca ne orienteaza spre a atinge starea de siguranta, bucurie si implinire necesare pentru a evolua.

Manati de un impuls irezistibil, adanc amprentat in sufletul si trupul nostru, ne aflam mai mereu intr-o stare de cautare a ceva indescriptibil, un ceva care sa ne aduca posibilitatea de a ne simti mai vii, mai inflacarati, mai curajosi, mai buni, mai puternici, mai mult decat ceea ce suntem in prezent.

Si nimic nu se compara cu a deveni toate acestea, cu a ne activa potentialul sub privirea, atentia si fascinatia unui altcineva.

Aceasta cautare misterioasa este, de fapt, cautarea iubirii. Dar nu a iubirii ca scop sau „obiect” final pe care sa-l detinem ca pe un trofeu, ci a iubirii ca stare, ca punct initial din care abia atunci incepem sa traim, sa ne descoperim si sa inflorim cu adevarat.

Ceea ce ne aduce implinirea, bucuria si entuziasmul este mai degraba acest loc in care patrundem, frecventa pe care o atingem, alaturi de celalalt, si din care viata capata o noua lumina.

Ramane un mister cum si cand gasim iubirea, un mister ce scapa controlului nostru, insa, a fi pregatiti si deschisi pentru a face posibila aceasta gasire depinde totusi de implicarea noastra constienta.

Nevoia innascuta de iubire

Unul dintre miturile nocive si propagate subtil este credinta ca nevoia de a cauta iubire ar fi o slabiciune. Insa, a-ti dori sa traiesti in acea stare de conectare, de flux si expansiune demostreaza, mai degraba, intelepciune si curaj de a recunoaste si accepta o nevoie fundamentala a existentei noastre.

A ne anestezia incercand sa nu dam importanta acestei nevoi nu este un semn de putere si inteligenta, ci de ignoranta si orgoliu.

„Nu trebuie sa transcendem setea noastra de iubire, ci trebuie sa o onoram.”

Conform unei foarte cunoscute cercetatoare psiholog din domeniul relatiilor si atractiei, Eli Finkel, „calitatea relatiei intime in care ne aflam reprezinta unul dintre cei mai importanti determinanti ai bunastarii noastre fizice si emotionale”.

Acest lucru confirma ceea ce am stiut intuitiv dintotdeauna: impulsul de a cauta iubirea este inerent structurii si functionarii noastre, fiindca ne orienteaza spre a atinge starea de siguranta, bucurie si implinire necesare pentru a evolua.

Iubirea, si in special iubirea romantica, prin aspectele sale particulare, este dorita si asteptata pentru ca raspunde unor nevoi emotionale de baza ce ne sprijina supravietuirea.

Ce nevoi poate implini iubirea romantica?

In primul rand, nevoia de conectare, de a rezona, de a fi „pe aceeasi lungime de unda” cu un altcineva, cu care sa te intelegi dincolo de nivelul verbalizat.

Apoi, nevoia de intimitate, de a te deschide pana la nivelul miezului tau si a te arata in goliciunea, vulnerabilitatea, frumusetea si autenticitatea ta, fara teama ca vei fi ranit si respins.

La fel de importanta, este nevoia de vizibilitate – de a fi vazut si apreciat pentru ceea ce esti ca persoana, prin calitatile tale si unicitatea ta.

Cu totii simtim nevoia de a iubi, de a admira pe cineva, spre care sa ne directionam si sa ne investim energia, pe langa nevoia de a fi iubiti, valorizati, remarcati si hraniti emotional.

Nevoia de implinire sexuala, nevoia de auto-descoperire, de expansiune se activeaza si pot fi sustinute intr-un mod mult mai satisfacator printr-o relatie romantica.

La fel si nevoia de a ne explora potentialul – feminin sau masculin, nevoia de a imparti impreuna cu altcineva un univers privat, special, unic.

Nu in ultimul rand, relatia de dragoste ne poate implini nevoia puternica de a impartasi entuziasmul de a fi in viata si de a savura bucuria si entuziasmul de a trai al celuilalt.

In general, nu suntem constienti de aceste nevoi, insa, ne dam seama in mod natural cand ne sunt satisfacute prin starea de incantare si vivacitate pe care le simtim in relatia noastra de iubire.

Chiar daca neimplinirea lor nu ne pericliteaza existenta, aceste nevoi sunt totusi esentiale pentru calitatea vietii noastre si pentru supravietuirea psihica si spirituala.

Astfel, cautarea iubirii are, de fapt, o valoare incontestabila in procesul devenirii si manifestarii noastre depline, iar oamenii care isi permit sa-si recunoasca aceasta nevoie de iubire sunt cei mai aproape sa o gaseasca.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s