Ce ar trebui sa intelegem prin ‘iubire romantica’?

Iubirea romantica este un tip special de iubire, in care se impletesc afectivul, spiritualul si eroticul, si care este alimentata de nevoia noastra innascuta de unire, de fuziune, de conectare intima profunda.

Trandafiri rosii, inimioare de ciocolata, fluturasi in stomac, cine romantice, Valentine’s day – doar acestea sa fie exponatele iubirii romantice moderne?

De cele mai multe ori, iubirea romantica este asociata cu ideea de fantezie, poveste, o idealizare cam de scurta durata, care ne face viata mai frumoasa si mai efervescenta.

Dar care, din pacate, tocmai pentru ca se alimenteaza din taramul imaginarului este considerata instabila, ireala, inselatoare.

In contextul zilelor noastre, bazat pe consum si rapiditate, graba si superficialitate, ne-am invatat sa atragem sub umbrela acestor „valori” si relatiile, si activitatile care necesita un alt ritm, mai lent, si cam tot ce ar avea nevoie de timp si aprofundare.

Astfel, iubirea romantica actuala tinde sa imprumute si ea calitati din acelasi registru, devenind mai degraba superficiala, efemera, ca o scanteie ce arde stralucitor pentru doar un moment, o iubire de tip fast-food. O iubire pentru care nu avem timp decat sa ii consumam fiorii, cat mai repede. O iubire frugala care ne potoleste foamea temporar. O iubire plapanda, de la care incercam sa nu avem prea mari asteptari, pentru ca ne-am antrenat sa o privim si sa o acceptam asa.

Iubirea romantica ne incanta prin magia ei, insa nu ni se prea pare asa serioasa si reala. De ce? Fiindca a ajuns sa fie expusa si exploatata din plin. De ce? Pentru ca vinde. Filme, reclame, carti, muzica, produse. In toate se face apel si se agata acea emotie de incantare, de extaz, provenita din implinirea nevoii fundamentale de a fi vazut, ales, dorit de un cineva pe care si tu il pretuiesti la randul tau.

Insa, iubirea romantica nu este o iluzie, o pacaleala, chiar daca este atat de afisata si banala. Caci emotia si nevoia pe care se sprijina sunt reale si adanc amprentate in sufletul si neuro-biologia noastra.

Acum cateva decenii, psihologii cercetatori, Ellen Hatfield, Susan Sprecher si Richard Rapson, ocupandu-se cu studierea emotiilor, au prezentat iubirea romantica rezumand-o ca „o stare de dorinta intensa pentru unirea cu o alta persoana”; iubirea reciproca fiind „asociata cu implinirea si extazul”, pe cand iubirea neimpartasita este „asociata cu sentimentul de golire, anxietate sau disperare”.

Desi prezenta dorintei este o conditie necesara, ea nu este suficienta.

Iubirea romantica presupune o conectare incarcata de pasiune intre doua persoane, dar una ce are loc simultan pe nivelele emotional, sexual si spiritual, si din care nu pot lipsi niste elemente extrem de importante: aprecierea, curiozitatea si interesul fata de persoana celuilalt.

Nu putem considera o relatie de iubire ca fiind romantica, daca legatura nu este experimentata ca pasionala sau intensa, macar intr-un anumit grad, daca nu exista o afinitate spirituala intre cei doi parteneri, o similitudine intre valori si puncte de vedere, daca nu exista o implicare emotionala profunda, o atractie sexuala puternica si o admiratie reciproca.

Iubirea romantica este un tip special de iubire, in care se impletesc afectivul, spiritualul si eroticul, si care este alimentata de nevoia noastra innascuta de unire, de fuziune, de conectare intima profunda.

Si, in urma ultimelor cercetari de neuro-fiziologie, a inceput sa fie considerata chiar ca un instinct vital dezvoltat de milenii, care are capacitatea sa ne activeze si sa ne energizeze intregul sistem psiho-biologic.

Iubirea romantica ne aduce acel sens de baza al existentei care apare din sentimentul ca viata este incitanta, captivanta si merita traita.

Si, oricat de „prea frumoasa si fragila ca sa dureze” ni s-ar parea, daca o vom privi cu seriozitate, sinceritate si constiinta, adica asa cum ar trebui, de fapt, sa ne raportam la ea, vom reusi sa ne bucuram de darurile pe care ni le ofera, dincolo de limita prejudecatilor ce ii diminueaza existenta.

Tu crezi in longevitatea iubirii romantice?

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s